Sep 24, 2012

O piću i hrani... Tunis III deo


            Ostala sam dužna još jednu priču, o hrani i piću, a moja hedonistička priroda mi nikada ne bi oprostila kada bih to preskočila. U Tunisu se, dakle, dobro jelo, a i pilo - BAŠ!!! 

      Za narod, čija vera u potpunosti zabranjuje konzumaciju alkohola, Tunižani imaju iznenađujuće dobar izbor i kvalitet ovih pića. Visoka cena, s druge strane, jasan je pokazatelj da su ona namenjena pretežno turistima. Iako nismo bili u prilici da probamo neki top kvalitet, napitci razumnih cena, namenjeni širokim narodnim masama, u potpunosti su ispunili naša očekivanja. Počeli smo, razume se, od piva! 

     Celtia je lokalna marka svetlog piva, koje na plaži, posle kupanja, legne kao poručeno! ;) Ja nisam ljubitelj svetlih piva, ali povremeno naletim na neko jačeg ukusa i gustine, koje mogu sa uživanjem da popijem. Ovo je jedno tih!

Fotografija preuzet sa: www.flickr.com/photos/pgreensoup

     Tunis je poznat i po kvalitetnim vinima, što i ne čudi s obzirom na viševekovnu tradiciju koju gaje (ovo podneblje je, po proizvodnji vina, bilo poznato i u vreme Rimskog carstva). U ponudi imate različite sorte crnog, belog vina i rozea, a od sorte belog vina - Muskat prave i neku vrstu likera. Aperitivi, digestivi i likeri su jedna posebna priča... Digestiv Thibarine se pravi od različitih aromatičnih trava, jako je sladak, a služi se u visokoj čaši sa ledom. Sličan njemu je i Cedratine liker. On se, navodno, pravi od urmi i to „po tajnom receptu monaha iz Kartagine“. Pa sad, neka neko to propusti da okusi...;)

     Za kraj ove alkoholne sage ostavila sam Boukha Brandy, iliti rakiju od smokve. Dosta je jaka, kako to već rakije znaju da budu, ali ako je kombinujete sa Coca-colom, dobićete fin osvežavajući koktel, koji malo podseća na Cuba libre.

Fotografije preuzete sa: www.ebay.at  i www.global.rakuten.com
     U Tunisu, pored filter kafe, možete popiti i onu pravu tursku, iz fildžana. Problem je samo što je svi unapred jako zaslade, pa meni, koja pijem potpuno gorku, uopšte nije prijala. Isti je slučaj i sa zaslađivanjem čaja, ali mi šećer u tom slučaju nije toliko smetao. Čaj od mente je nešto što zaista nikako ne smete propustiti! Posle prve čaše, shvatićete da svaka kutija čaja u filter kesicama nema ama baš nikakvo pravo da na sebi nosi naziv „Menta“. Uz listiće čaja koji plutaju po površini, u nekim kafićima možete dobiti i pečene pinjole.


Obavezno posetite i neku od lokalnih kafana u Medini

     Hrana u Tunisu je raznovrsna i jako ukusna. Mnogo se koristi sveže povrće (patlidžan, paradajz, tikvice), pirinač i kus-kus, a od mesa: riba, piletina, ćuretina, govedina i nezaobilazna jagnjetina. Prepoznatljivi su uticaji Mediterana, tradicionalne arapske, ali i francuske kuhinje. Sve je dosta začinjeno, a kombinacije su nekada stvarno neverovatne; npr. pilav od belog pilećeg mesa, povrća i leblebija sa CIMETOM! Kari, harisa i šafran su nešto bez čega se verovatno nećete i ne trebate vratiti. Šafran je začuđujuće jeftin, pa verujem da su kvalitet i vrsta diskutabilni...no, moja mama je i ovim više nego zadovoljna ;) Za pastu od harise se odlučite samo ako ste zaista veliki ljubitelj ljutog.

Bamije
Brik - tunjevina sa kuvanim jajetom u hrskavom testu (fotografija preuzeta sa: www.glassofwin.com)

     Slatkiši su, takođe, izuzetno ukusni i veoma raznovrsni; od suvih biskvita sa bademima, preko voćnih kolača, do najneverovatnije ponude različitih museva i kremova. Urme i smokve su često u sastavu različitih džemova i namaza, ali su i sveže odlična poslastica.

Figue de barbarie - plod kaktusa, od koga se pravi džem

     Summa sumarum – ako ste na dijeti, ne birajte Tunis kao destinaciju! Budite otvoreni po pitanju novih ukusa i probajte sve što se nudi. Osim što će vas to učini bogatijim za jedno novo iskustvo, dobićete mnoštvo ideja koje ćete primenjivati u sopstvenoj kuhinji.

The End!    1 comment:

  1. odličan post! destinacija koju svakako treba posjetiti

    ReplyDelete