Sep 13, 2012

Tunis...lica i naličja - I deo     Baš kao što u svim turističkim vodičima piše – „Kad ste u Tunisu, ponašajte se kao Tunižanin“ i „Ne očekujte da će ovde sve biti kao kod vaše kuće, jer ste zbog novih iskustava, upoznavanja novih kultura i običaja i krenuli na putovanje.“ Naravno da smo se sa ovim konstatacijama složili u trenutku. Ipak, bilo je trenutaka i kad smo se zapitali da nismo možda malčice preterali sa radoznalošću i potrebom da osetimo „pravi Tunis“ i način života u njemu. Maaaa, naravno da nismo!!! ;)

     Tunis je najsevernija država Afrike, najmanja država arapskog Magreba, graniči se sa Alžirom i Libijom, izlazi na Sredozemno more i 40% njene površine prekriva saharska pustinja. Ova teritorija predstavljala je kolevku kartginske civilizacije, a zbog svoje plodne zemlje (ako izuzmemo Saharu) i žitnicu Rimskog carstva. Feničani, Rimljani, Berberi, Vandali, Arapi, Vizantija, Osmanlije i Francuska – svi su džumle ostavili svoj uticaj i oblikovali kulturu ove značajne trgovačke i pomorske zemlje. Da li je ovaj splet različitih kulturoloških i istorijskih uticaja doprineo tome da se u današnjem Tunisu, kao ravnopravni učesnici u saobraćaju, istovremeno mogu naći autobus, kombi, taxi, kamila, biciklista, motociklista, konjska zaprega i prosjak u invalidskim kolicima...ostaće tajna (a kod mene večna tuga što je taj idealni fotografski momenat ostao nezabeležen ;)). 98% ukupnog stanovništva izjašnjava se da su Arapi, toliki je ujedno i procenat muslimanskog življa... a, kako kažu, Tunis je najliberalnija muslimanska zemlja. Pa, ajd' da im verujemo.

Port El Kantaoui
     Ako ste odlučili da samo uživate u blagodetima koje vam pruža hotel ili se možda otisnuli i na koju dobro organizovanu ekskurziju sa stručnim vodičima (za koje mi ovaj put nismo imali para), sigurna sam da ćete provesti divno letovanje, vratiti se prepuni utisaka, ali će utisci koji steknete biti baš oni koji agencije i žele da turisti ponesu. Došminkani... Kap egzotike, koji se od arapskih zemalja i očekuje, ali prilagođen Evropljanima taman toliko da bi se opet vratili ili ovu destinaciju nekom preporučili. S druge strane, kada taxi zamenite redovnim autobuskim prevozom, osmelite se da zađete u ulice koje ne stoje kao preporuka u vašoj mapi (ili greškom završite u istim), posetite lokalnu pijacu ili spas od kiše potražite u lokalnom kafiću diskutabilne higijene, utisci možda na prvu loptu neće biti toliko prijatni, ali su u svakom slučaju autentiči i garantovano nezaboravni. 

...ako ovo nije sveže, ja ne znam šta jeste ;)
     U arapskim zemljama trgovinu nekako najčešće vezujemo za medinu. To su utvrđene gradske četvrti koje se sastoje iz lavirinta uskih ulica, karakteristične su za mnoge severnoafričke gradove i pružaju vam jedinstven uvid u to kako se ranije živelo i trgovalo. Medina u Susu (Sousse) je pod zaštitom UNESCO-a, a iako smo zaključili da bi mogla biti i bolje zaštićena, svakako predstavlja nešto što u Tunisu nikako ne smete propustiti. Za nju kažu da je jedna od najlepših u državi, a pored Velike džamije i Ribata, sadrži i na stotine metara natkrivenih tržnica, uskih ulica sa plavo-belim kućama i živopisnom keramikom.

Dvorište velike džamije
Zaouia Zakkat

     Tunižani su odlični trgovci, a ukoliko ne planirate kupovinu, trudite se da ne pokazujete interesovanje za neki predmet. Kada vam prodavac uhvati pogled, budite sigurni da nećete napustiti radnju naredna dva sata. Cenkanje je obavezno, a uz dosta strpljenja i malo iskrenih osmeha, robu možete dobiti i po 6 puta manjoj ceni od one prvobino ponuđene. Na žalost, strpljenje je ono što će vas prvo, već posle par dana,  napustiti. Ono što se tamo zaista isplati kupovati je srebro i koža, pod uslovom da imate dobro oko i nos da prepoznate kvalitet. I ne...to što ste bili u Turskoj, susreli se sa nametljivim trgovcima i oprobali se u cenkanju, neće vam biti od preterane koristi. Turci su spram Tunižana male mace.

A ako vas u Medini nenadano uhvati kiša, to onda izgleda ovako:

Natkriveni deo medine u Susu -  kiša je napravila bujicu koja je očistila ulice i sa sobom pronela "miris" koji se rečima ne da opisati ;P

   
 Nastavak sledi...;)


1 comment:

  1. blago ti se! ja se dalje hr i bih nisam makla! zelja mi je vidjet cijeli svijet! ok,makar koju zemlju ;)

    ReplyDelete