Nov 30, 2012

Odakle početi, gde sesti, gde jesti – Budimpešta II deo
     Na putovanju, kao i u životu, organizacija je vrlo bitna! Ako ste talentovani za organizaciju kao žaba za quick step, poput mene, ima i za to leka. Vodite sa sobom nekog ko je u tome dobar. Dobar u organizaciji… ne nužno i u standardnim plesovima ;) Spontanost, naravno, uvek ima svojih čari. Ali ako iz putovanja sa ograničenim budžetom želite da izvučete maksimum, da obiđete što više, hranite se što bolje, a pri tom potrošite vrlo malo, to će zahtevati trud i određenu pripremu. 


     Krenimo od početka! Od samog izbora destinacije i perioda u kom planirate da putujte. Budimpešta je, sama po sebi, uvek dobar izbor i povod, ali ona nudi toliko dešavanja, manifestacija, mogućnosti, da je šteta ne iskoristiti priliku i posetiti neka od njih. Koncert grupe Muse, izložba Cezanne-a, nabavka repromaterijala za nakit, božićni vašar, otvoreno klizalište ispred Vajdahunyad zamka…sve su to bili moji “razlozi”, zbog kojih je bilo apsolutno neophodno da je posetim ovog novembra.

Božićni vašar na glavnom trgu - Budapesti Karácsonyi Vásár ;)
Otvoreno klizalište ispred Vajdahunyad zamka
      Letos, s druge strane, razlog je bio samo city pass. Za vreme održavanja muzičkog festivala Sziget, kao jedna od mnogih pogodnosti, turistima se nudi da kupe ovu višednevnu kartu za prevoz, uz koju idu i razni drugi popusti. Pored 50% popusta na muzejske ulaznice, sa city pass-om potpuno besplatno možete ući i u neku od poznatih banja. E, upravo su banje Budimpešte jedno neponovljivo iskustvo, koje svakako treba sebi da priuštite.

Banja Széchényi
Banja Gellért
     A kad ste već u drugoj zemlji, šteta je ne upoznati se i sa nacionalnom kuhinjom. Kineski restorani vam uvek dobro dođu kao rezerva, gde za 180 din možete pojesti preobiman obrok. S druge strane, većina restorana nudi dnevne menije (supa, glavno jelo i dezert) za oko 200 din više. Meni većine restorana je, uglavnom, dostupan i online, nekoliko dana unapred.
     Ono što je karakteristično za Mađarsku, pored različitih gulaša i perkelta, je supa od voća. Služi se hladna ili topla, mi bismo je verovatno ostavili za kraj jela, kao dezert, ali prija i na početku. Slatko-slane kombinacije, meso sa kompotima i voćnim sosevima, takođe nisu retke. Upozorenje za one koji vole ljuto! Mađarsko ljuto i naše ljuto nisu iste ljutine! Prosečno mađarsko nepce je baždareno tako, da je naše preljuto njima jedva blago pikantno. Srećno!

Hladna supa od šumskog voća
     Posle dobrog obroka se treba i zasladiti, a moja topla preporuka je Somlói galuska. To je piškota natopljena rumom, prelivena kremom od čokolade i vanile. Malo me je podsetila na Markizu, koju je pravila moja baka, pa možda otud toliko oduševljenje. Žerbo kocke i Ludlab torta su, takođe, za svaku preporuku. Nisam bila u prilici da probam mnogo mađarskih vina, da bih sada ovde mogla da delim savete, ali kada su piva u pitanju, crni Dreher je uvek moj izbor. Vina ću morati sebi da postavim, kao domaći zadatak, za neku od sledećih poseta.

     A posle napornog dana, kao odmor za dušu i sva čula, mogla bi da bude šetnja pored ove lepote:

Vajdahunyad - odmah iza Trga Heroja

Nastavak sledi...


No comments:

Post a Comment