Dec 2, 2012

Inspiracija, kreativci i vašari - Budimpešta III deo     Biti kreativac u Budimpešti je, po mom mišljenju, izuzetno lako! Prvenstveno zato što inspiracije imate na pretek i teško da vam može ponestati. Grad je lep u svim godišnjim dobima, dovoljno velik da ga stalno iznova otkrivate, a nudi i pregršt kulturnih dešavanja. Prodavnice robe za kreativce su izuzetno opremljene i ima ih MNOGO! Naišla sam i na nekoliko radnji samostalnih umetnika, koje evidentno opstaju, što u našoj zemlji gotovo da nije moguće. I, što je možda i najbitnije, tamo se zaista ceni ručni rad!

     Krenimo od opreme! Četiri prodavnice u nizu duž Üllői ulice (preko puta Muzeja primenjenih umetnosti), ne samo što imaju najveći izbor...SVEGA, nego će vam uštedeti vreme, a i stopala. Ako vam posle posete ostane novca, manji lokali u susednim kvartovima (u jevrejskom npr, odmah iza Sinagoge), ili u okviru većih tržnih centara, takođe znaju prijatno da iznenade. Za svaki hobi postoji zaseban kutak, snaći se možete za minut, ali ćete svakako poželeti da u radnjama ostanete satima. Cene su nešto više nego kod nas (zavisi od artikla), ali je kvalitet nemerljiv. Kreativ Hobby je samo jedna od prodavnica, a link je tu zbog lakšeg snalaženja ;) 
     Ja sam VELIKI ljubitelj Božićnih vašara i vašara uopšte. Imala sam sreću što ovaj u Pešti počinje već krajem novembra, tako da se nismo mimoišli. Volim i sav taj kič koji ovakve manifestacije neminovno prati, mada ga u „kulturnim zemljama“ i nema toliko. Čak se George Michael sa „Last Christmas“, koji se povremeno oglašavao, nekako... uklopio. ;P Miris karanfilića i kuvanog vina, narandže i cimeta, medanjaka, pa sve to propraćeno nekim prigodnim muzičkim programom (ako izuzmemo pomenutog) i veeelikom, raznovrsnom ponudom drangulija, za koje će vam se učiniti da vam, sve do jedne, neizostavno trebaju... Ma neka je potrošački i veštački, ali VOLIM i tačka!!!

     A kada prođe taj početni euforični šok, udahnete dovoljno cimeta i atmosfere, dajte sebi vremena da se malo udubite i u ponudu. Kreativci  - poput nas...ideja novih, svežih, ali dosta i već viđenih. Cene -  neuporedive! Činjenica je da je standard u Mađarskoj veći, da prodajno mesto na sajmu sigurno mnogo košta, da je način prezentacije znatno bolji...ali je nemoguće da komad nakita od fima („klasičan“ model, rekla bih ;P – minđušice u vidu cupcake-a ili parčeta torte), košta gotovo 6 puta više nego isti takav model kod nas. Negde mi kreativci žestoko grešimo, a mislim da znamo i gde...

 

4 comments:

  1. Obzirom da se ja uvek prvo raspitam za prodavnice repromaterijala, gde god da idem, ovo su neverovatno korisne informacije :D.... A ovaj tekst možda malo probudi kreativce koji svoje radove prodaju po cenama u kineskim prodavnicama. Ne slažem se da ako je standard u nekoj zemlji niži, treba zato obezvredjivati svoj rad. Dragi kreativci, na taj način spuštate i cene svojih kolega, odajete utisak da je vaš rad nekvalitetan i obezvredjujete sam pojam ručnog rada. Takodje i svoje kupce navikavate na niske cene i ako od svog kreativnog rada želite da napravite posao, a ne samo da ga gledate kao hobi, teško ćete uspeti ako se stavite u rang sa preprodavcima kineskog nakita čiji je jedini posao da se bave nabavkom i prodajom, dok vi ulažete sate i sate u izradu.

    ReplyDelete
  2. Replies
    1. Svuda je lepše biti kreativan nego kod nas... ;P

      Delete