Apr 5, 2013

Tea For Two


     Lepotu čaja  i uživanja u istom sam otkrila relativno kasno. Kao dete vezivala sam ga samo za periode prehlade, inhalaciju i lekove. Doživljavala sam ga kao nešto što se mora piti da bismo ozdravili, a „moranje“ i ja se nikada nismo baš dobro slagali ;P Sada mi je jasno zbog čega je moj doživljaj bio takav. Uživanje u čaju nije samo uživanje u njegovom ukusu, već u čitavom ritualu pripreme i posluživanja, koji prethodi ispijanju. To je uživanje u mirisu mešavine, njenoj teksturi, u posmatranju kako voda poprima boje voća i biljaka, pa tek onda i u konzumaciji.
     
     Upravo je taj ritual nešto u šta sam se na prvi pogled zaljubila. Sve te kašičice, šolje sa poklopcem, medići, sećerčići, cediljke za limun, pa i poneki čajnik - učinili su da se sve češće u kafićima odlučujem da popijem ovo piće. Čajarenje po kafanama je stidljivo postao i ritual „za po kući“, ali ne previše glamurozan: kuvalo, šolja i filter kesica. Prilikom jedne moje posete Sloveniji, Ana (Joie De Vivre) me je uvela u svet rinfuznih čajeva, a snabdela me je i opremom (pamučnom filter vrećicom i nekoliko različitih čajnih mešavina) za početnike ;) Dovoljno je da kažem da ambalažu Whittard Chelsea 1886 - Fruit Burst infusion čaja još uvek čuvam (samo da bih je povremeno mirisala), pa da vam sve bude jasno. Vidici su se otvorili, a čajevi su postali stalni gosti mog kredenca, što ranije nije bio slučaj. Početak pisanja bloga takođe mi je otkrio jedan potpuno novi svet za koji ranije nisam znala da postoji. Svet čajoljubaca koji čak međusobno, poštom, razmenjuju različite vrste ovog napitka, a od kojih možete i mnogo toga naučiti. Blog na ovu temu koji ne propuštam je Slurp O Rama & Cutensils i iskreno vam ga preporučujem, a razmeni ozbiljno planiram da se priključim. ;) 
     
     Inspiraciju za ovaj tekst, pored svega navedenog, ipak dugujem prvenstveno jednom rođendanskom poklonu. Vesnin nakit od papirnih perli možda već znate, možda čitate i njen blog SpringString Jewelry, ali sigurno ne znate da svaki njen prijatelj ima bar jednu njenu pesmu koju mu je ona posvetila, da su njeni pokloni uvek vrlo promišljeni i personalizovani, u svaki je uložen trud, a njihovo otvaranje je jednako ritualu ispijanja čaja. Mene je Vesna obradovala jednom divnom knjigom, novim čajnim aksesoarom i čajem od brusnice i jabuke koji od sinoć ne prestajem da pijem. Sigurno znate da je čuveni odgovor na "Veliko pitanje" o smislu života, vasione i svega ostalog, iz Autostoperskog vodiča kroz galaksiju,  42. Ali ako ovo posmatramo kao igru reči (forty two – for tea two) dobićemo TEA FOR TWO. To onda ovaj odgovor, po meni, čini sasvim logičnim. E, to vam je moja Veće! ;)))

2 comments:

  1. Aaaaaaaaaa, rasplaka me :). Hvala Vona :*. Divna si. Ti si i najinspirativnija osoba za biranje poklona pošto stvarno znaš da uživaš u malim stvarima. :*

    ReplyDelete
    Replies
    1. Svrni sutra na čaj i na Hari Potera! ;) Ko zna kad ću sledeći put imati slobodnu subotu... :/

      Delete